I backspegeln: Jumper

Det har tyvärr varit lite inaktivt här på bloggen på sista tiden, men det beror mycket på att det har varit många fina musikevenemang som har kommit i vägen. Vi börjar veckan med en ny artikelserie. "I backspegeln" heter den och där berättar vi våra egna relationer till band och vad som gör de så speciella för oss. Därför passar det bra att vår nya skribent Pandafarfarn får inleda detta.

//Pandapappan.


Jag minns fortfarande mitt första möte med Jumper, det är som om det var igår. Jag var nio år gammal, den 13 september 1996. Jag hade precis kommit hem från skolan. Jag satte på ZTV och När Hela Världen Står Utanför kom som en musikchock av kärlek och gjorde mig förälskad av annan svensk musik är Gyllene Tider som mamma hade fått in i min hjärna från den dagen jag föddes. 14 år senare är jag fotfarande lika förtjust i deras musik som jag var den dagen när jag kom hem och såg videon och hörde musiken med Niklas Hillbom som sjöng för mig om att hela världen stod utanför. Men nu är det ju inte bara mig och min upplevelse av Jumper det ska handla om utan om just bandet Jumper.

 

1996 var som sagt året då några pojkar från Kristinehamn presenterade sig för hela svenska folket med låtar som När Hela Världen Står Utanför och Tapetklister. Samma år lyckades dessa personer från lilla Kristinehamn vinna en Rockbjörn för årets svenska grupp. På Trackslistans maratonlista kom jumper på en tredjeplacering över det band som spelats flitigast under året. Bandet spelade även singeln Tapetklister för miljontals tv-tittare på fotbollsgalan samma år.

 

Jumpers framgångssaga under mitten av nittiotalet slutade inte heller där, utan fler utmärkelser inom den svenska musikbranschen väntade bandet. Under 1997 röstades bandet fram som vinnare av årets bästa popalbum tilldelat av Sveriges Radio. Bandet hamnade även på första plats på sommartoppens lista för mest spelade låtar när de släppte en av popsveriges bästa låtar genom tiderna. Låten var en cover i form av Jakob Hellmans Hon Har Ett Sätt. Även 1998 var ett bra år för Jumper då dom drog ut över land och rike på en succéturné ihop med Magnus Uggla som sålde slut i alla städer. Samma år släpptes även bandets andra skiva Välkommen hit. Även denna skiva klarade sig bra, precis som debutskivan Jumper, på album listan.

 

Efter viss framgång med singeln Våran Hemlighet, dröjde det två år innan floppalbumet Skyskrapa släpptes våren 2000. Det var en stor besvikelse för Jumper-fansen som hade hoppats på en till skiva som skulle sätta spår i deras liv som framför allt Jumper hade gjort och till viss del Välkommen Hit hade gjort.

Efter att ha åkt på en misslyckad turné i Sverige med den senaste skivan splittrades gruppen, försvann och glömdes bort av det svenska folket. 2006 släppte bandet samlingsskivan Guldkorn med deras populäraste låtar. Den skivan innehåller en bra blandning låtar från hela karriären. Det har ryktas om en återförening. Det är ingen idé att spekulera tills bandet går ut officiellt med det.

 

Personligen är jag en av dom få som aldrig glömmer och aldrig kommer ogilla Jumper med tanke på deras inverkan på mitt liv. Utan dem hade jag antagligen inte lyssnat på den musik jag lyssnar på idag. Jag kanske inte hade uppskattat svensk musik eller popmusik överhuvudtaget oavsett vilket land den kommer ifrån.

 

//Pandafarfarn.


Tiger Tape - I Woke Up In Hökarängen (2010)

Facebook | MySpace | Ladda ner låten Skanstull här

 

1. Is It Me or Everyone Else?

2. Keep Dancing

3. I Will Never Hold Your Hand

4. Way Too Young

5. She is Fiction

6. With Those Sunglasses

7. Sunday Walks

8. You're not Really into Girls

9. Let's Work Things Out

10. Skanstull

11. Just a Cat


Är det någon som kommer ihåg Moofish Catfish? De spelade på bland annat Emmabodafestivalen och Hultsfred förra året. Nu är de tillbaka, med ett nytt album och ett nytt namn. Den här gången är det lite rakare och smutsigare än förut. Riviga gitarriff möts av nasal, gnällig, ångestfylld röst med attityd som man inte kan annat än att älska. Det som också är älskvärt är deras tajta marscheringspastiche i rytmen. Det flörtas hej vilt med shoegaze och punk, samtidigt som det doftar lite 90-tal, men samtidigt väldigt modernt. Förmodligen något vi kommer höra mer av då denna genren har fått ett litet uppsving på sista tiden.

För att krydda lite extra bjuder Pandamaffian på en låt från deras kommande album längre upp. Det är en låt som för ovanlighetens skull är på svenska. Håll till godo fram tills albumet släpps. Jag kan även passa på att tipsa om att Tiger Tape har releaseparty nu på fredag den 16 april. Den hålls i Kulturföreningen Plutos lokaler. Jag hoppas vi ses där.


//Pandapappan.

Ludwig Bell

Myspace | Youtube

 

Under hösten 2007 fick det svenska folket bekanta sig med Stockholmsbandet Dreamboy, när deras första singel "What Have I Done" spelades flitigt på bland annat radiokanalen P3.
Nu, tre år senare, är det dags för det svenska folket att bli bekanta med Dreamboys sångare Ludwig Bell, fast den här gången utan resten av bandet.
Ludwig Bell har nyligen släppt en fantastisk poplåt och dessutom sin första singel "Jag Är En Idiot" från det kommande soloalbumet som släpps 18 augusti via skivbolaget Razzia Records.

För den som är intresserad finns det möjlighet att se den mycket fina musikvideon till "Jag Är En Idiot" (som för övrigt är inspelad på Skansen) på youtube. Så det är bara att klicka här för att se videon!

 

 

//Pandamamman


Förändringar

Det kommer att ske en del förändringar här på bloggen. Vi har några bra nyheter och en dålig. Vi börjar med den dåliga. Pandabarnet, som startade bloggen, har bestämt sig för att hoppa av. Han startade bloggen som ett bra sätt att skriva av sig på, då han ser mycket filmer. Bloggen växte och blev något som han inte hade tänkt sig. Han kommer att vara saknad, men vi fortsätter i sann Pandamaffia-anda.

Den stora förändringen kommer då bli att vi enbart kommer att skriva om musik. Tanken är att vi ska smalna av oss lite och locka fler läsare och fler trogna sådana. Just nu är det bara jag, Pandamamman och Pandafarfarn som skriver. Är du intresserad av att skriva här, hör av dig.

Vad kommer vi då att bjuda på den här veckan?

  • Reportage om Ludwig Bell.
  • Smaskigt skvaller om JJ.
  • I backspegeln: Jumper.
  • Recension på Tiger Tape.
Trevlig läsning.

//Pandapappan.

RSS 2.0