I backspegeln: Jumper

Det har tyvärr varit lite inaktivt här på bloggen på sista tiden, men det beror mycket på att det har varit många fina musikevenemang som har kommit i vägen. Vi börjar veckan med en ny artikelserie. "I backspegeln" heter den och där berättar vi våra egna relationer till band och vad som gör de så speciella för oss. Därför passar det bra att vår nya skribent Pandafarfarn får inleda detta.

//Pandapappan.


Jag minns fortfarande mitt första möte med Jumper, det är som om det var igår. Jag var nio år gammal, den 13 september 1996. Jag hade precis kommit hem från skolan. Jag satte på ZTV och När Hela Världen Står Utanför kom som en musikchock av kärlek och gjorde mig förälskad av annan svensk musik är Gyllene Tider som mamma hade fått in i min hjärna från den dagen jag föddes. 14 år senare är jag fotfarande lika förtjust i deras musik som jag var den dagen när jag kom hem och såg videon och hörde musiken med Niklas Hillbom som sjöng för mig om att hela världen stod utanför. Men nu är det ju inte bara mig och min upplevelse av Jumper det ska handla om utan om just bandet Jumper.

 

1996 var som sagt året då några pojkar från Kristinehamn presenterade sig för hela svenska folket med låtar som När Hela Världen Står Utanför och Tapetklister. Samma år lyckades dessa personer från lilla Kristinehamn vinna en Rockbjörn för årets svenska grupp. På Trackslistans maratonlista kom jumper på en tredjeplacering över det band som spelats flitigast under året. Bandet spelade även singeln Tapetklister för miljontals tv-tittare på fotbollsgalan samma år.

 

Jumpers framgångssaga under mitten av nittiotalet slutade inte heller där, utan fler utmärkelser inom den svenska musikbranschen väntade bandet. Under 1997 röstades bandet fram som vinnare av årets bästa popalbum tilldelat av Sveriges Radio. Bandet hamnade även på första plats på sommartoppens lista för mest spelade låtar när de släppte en av popsveriges bästa låtar genom tiderna. Låten var en cover i form av Jakob Hellmans Hon Har Ett Sätt. Även 1998 var ett bra år för Jumper då dom drog ut över land och rike på en succéturné ihop med Magnus Uggla som sålde slut i alla städer. Samma år släpptes även bandets andra skiva Välkommen hit. Även denna skiva klarade sig bra, precis som debutskivan Jumper, på album listan.

 

Efter viss framgång med singeln Våran Hemlighet, dröjde det två år innan floppalbumet Skyskrapa släpptes våren 2000. Det var en stor besvikelse för Jumper-fansen som hade hoppats på en till skiva som skulle sätta spår i deras liv som framför allt Jumper hade gjort och till viss del Välkommen Hit hade gjort.

Efter att ha åkt på en misslyckad turné i Sverige med den senaste skivan splittrades gruppen, försvann och glömdes bort av det svenska folket. 2006 släppte bandet samlingsskivan Guldkorn med deras populäraste låtar. Den skivan innehåller en bra blandning låtar från hela karriären. Det har ryktas om en återförening. Det är ingen idé att spekulera tills bandet går ut officiellt med det.

 

Personligen är jag en av dom få som aldrig glömmer och aldrig kommer ogilla Jumper med tanke på deras inverkan på mitt liv. Utan dem hade jag antagligen inte lyssnat på den musik jag lyssnar på idag. Jag kanske inte hade uppskattat svensk musik eller popmusik överhuvudtaget oavsett vilket land den kommer ifrån.

 

//Pandafarfarn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0