Fenomenet JJ


Spotify | MySpace | YouTube

Det hela började i Vallentuna. En tjej vid namn Elin Kastlander var sångerska i bandet Skavet. De blev ganska stora lokalkändisar, så pass stora att de blev sponsrade för att spela in en skiva. Musiken kan beskrivas som rak gitarrock med tydliga bluesinfluenser. Det som gick fel var att pengarna gick till annat som hör rock'n'roll-livet till, vilket det inte hymlas om. Kolla in omslaget på JJs debutalbum så förstår ni. Det resulterade i att Elin fick sparken från bandet.

Elin träffade däremot en man vid namn Joakim Benon. Bandet JJ blev ett faktum. Första singeln släpptes på Sincerely Yours, bolaget som aldrig har varit särskilt representativa i media. Redan då började mytspridningen om bandet. Vilka var dem? Indie-Sverige fick lära sig en ny genre i balearisk pop som pressen så gärna ville kalla det. Det kan väl närmast beskrivas som mysig akustisk pop, med svängiga tongångar från Västindien, såsom oljetunnor och diverse percussion.

Hösten 2009 spelade JJ en vad jag tror kommer bli en legendarisk spelning på Landet. Publiktrycket var så stort att de flesta inte såg vilka som stod på scen. Det rullades filmer på en bioduk medan Elin stod ensam på scen och sjöng. Denna hype gjorde att The XX fick upp ögonen för duon och ville ha med de på en turné runt om i världen.

Deras andra album släpptes för inte allt för länge sen och har fått utomordentlig kritik. Nu är de tillbaka i Sverige för en spelning tillsammans med Bear In Heaven på Strand, fredagen den 7 maj. De kommer även att spela på Arvikafestivalen i sommar.

//Pandapappan.

Kommentarer
Postat av: Fei Zhu

ett mycket bra fenomen!

2010-05-17 @ 20:25:42
URL: http://feizhutunes.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0