Broder Daniel - Utanförskap, succé och död, del 1Den här månaden är lite Broder Daniel-aktuell i och med att både Daniel Gilbert och Theodor Jensen är ute i landet och spelar. Då passar jag på att skriva lite om det mest betydelsefulla bandet i modern svensk pop. Idag har vi hela historien och vi kommer även att erbjuda recensioner på skivor, dokumentärer och konserter. Here we go...

Året är 1989. Henrik, Daniel och Håkan sitter på skolgården och röker. De går i årskurs 9 i Samskolan, de är mobbade och utfrysta. Henrik och Daniel vill starta ett band, ett band för de utstötta och missförstådda. Håkan är trummis i bandet, men har även ett band tillsammans med Johan och Theodor. De delar samma replokal, så för Håkan blir det inga problem.

Nu är det 1995 och Håkan har hoppat av för att spela trummor i Honey Is Cool. Så istället hade de hittat Pop-Lars. Johan och Anders hade även de hoppat på. Första albumet Saturday Night Engine släpptes och fick kritikerrosad respons. Turnéerna följde på varandra och det tärde så pass hårt att Daniel gav upp och hoppade av. Då rekryterades Theodor och andra albumet var ett faktum. Albumet hette kort och gott Broder Daniel, som tyvärr såldes så pass dåligt att EMI inte ville släppa en tredje skiva. Johan hoppade av bandet och startade bandet Fiesta tillsammans med Daniel.

Nu är vi framme i 1998. Håkan har hoppat av Honey Is Cool till förmån för Broder Daniel. Denna gång som basist, ett instrument han aldrig spelat förut. Gitarr är inte så svårt, då borde bas inte vara några problem tänkte han. Med Johan ute ur bandet tar Theodor tillfället i akt och tar tillbaka gitarren. Isse ser dem på en spelnings och skriver kontrakt. Broder Daniel Forever heter den tredje skivan och blir deras stora genombrott i och med att vissa låtar är med i filmen Fucking Åmål.

1999 släpptes samlingsskivan Singles som innehåller alla a- och b-sidor på deras singlar fram till 1997. Därefter beslutar de sig för att ta en paus. Håkan bestämmer sig år 2000 för att spela in en soloskiva som blir succé över en natt. Theodor bildar bandet The Plan 2001 och släpper en skiva som fick mycket spelrum.

2001 bestämmer sig däremot bandet att spela in igen, men de saknar arbetslust och skivan tar tid på sig. 2002 släpper Håkan sin andra soloskiva och beslutar sig än en gång för att hoppa av, han fortsätter dock att turnéra med bandet.

Vi närmar oss nu slutet och 2003 släpps deras sista album Cruel Town. Den blev även deras mest framgångsrika skiva. Skivan följs av en turné, under vilken Theodor går ut med att han hoppar av efter turnén. Det skulle inte bli fler turnéer...

2005 bestämmer sig bandet för att göra sin allra sista spelning på Göteborgskalaset och gör det för cirka 20.000 icke-betalande personer på Frihamnspiren. Tre år senare förlorar dem sin gitarrist för alltid. Han hade bestämt sig för att inte leva mer. Detta tog hårt på bandet och blev det definitiva slutet. Karriären avslutades på Way Out West-festivalen samma år inför en gråtande publik.

Vad gör medlemmarna idag?
Henrik Berggren:
Han sägs ha skrivit låtar för en soloskiva, ett rykte som har varit igång i några år nu. Senaste jag har hört är att han studerar grekisk filosofi, mytologi eller om det var latin...

Anders Göthberg:
Rest in peace.

Pop-Lars:
Startade bandet Hästpojken 2008 tillsammans med Martin Elisson från Bad Cash Quartet. Hoppade sedan av efter en skiva. Var med på sista konserten. Är numera musiklärare.

Theodor Jensen:
Startade som sagt bandet The Plan 2001 som fortsatte till 2006. Var även han med på sista konserten. Släppte en soloskiva 2009 och är ute på turné.

Håkan Hellström:
Den mest framgångsrika efter Broder Daniel. Har haft en solokarriär sedan 2000. Håller just nu på att skriva låtar till en skiva som släpps i oktober.

Daniel Gilbert:
Var med på Håkans första skiva och har sedan dess varit hans vapendragare. Släppte sin debut som soloartist i höstas och är nu ute på turné. Han har dock inga planer på att hoppa av Håkan Hellströms band (eller Augustifamiljen som den också heter).

Johan Neckvall:
Gästspelar på diverse skivor och är även med i bandet The Junior.

//Pandapappan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0