Kent @ Globens Annex, 25/2 2010

Foto: Oskar Zander

 

Låtlista:

 

Taxmannen

Berlin

Du är ånga

Töntarna

Sundance Kid

Hjärta

Den döda vinkeln

LSD, någon?

Musik non stop

Idioter

OWC

FF

Vals för satan (din vän pessimisten)

Ingenting

Vy från ett luftslott (Punks Jump Up-remix)

Krossa allt

Dom andra

----

På drift?
Kärleken väntar

Mannen i den vita hatten (16 år senare)

 

Med åtta album, en b-sidesamling samt ett axplock remixer att luta sig tillbaka på har Kent alla förutsättningar för att bygga upp en ordentligt bra setlist. Vilket man också gör. För när man öppnar med ett av de bättre spåren på bandets senaste album "Röd" (Taxmannen) genom att sjunga ett par helt nya verser innan låten drar igång "på riktigt" så känns det som festen bara har börjat. Vilket är en känsla som håller i sig. Berlin samt en moderniserad version utav Du & jag döden-spåret Du är ånga gör att publiken dansar till riktigt ordentligt.

 

 

 

Till största delen förlitade man sig på senaste albumet samt poppärlan "Vapen & ammunition" där en personlig favorit spelades upp i form av Sundance Kid. Men den upphottade discoversionen av FF var minst lika bra, lite roligt att Jocke sjöng mellanverserna själv (på svenska) istället för Nancy Danino som sjunger den franska texten på albumet. Klockrent.

 

Rent grafiskt imponerade man med ett gigantiskt set strålkastare samt ett flertal småskärmar som bildade en helhet. Filmerna som visades upp där var bra, speciellt under Hjärta där man visade upp bilder och information om olika personer som försvunnit. Samt en länk till Efterlysthjärta.

 

 

 

Även om man visade upp en relativt stark fyramannashow saknades något. Kanske lasershowen från vinterturnén 2007? Kanske de än mer imponerande videosekvenserna från sommarturnén 2008? Om inte annat att man lät bli att tända upp hallen mellan var och varannan låt och på så sätt låta bli att döda stämningen totalt.

 

Under förra turnén blandade man ihop Om du var här med Dom andra, fast den här gången var det Krossa allt som väldigt smidigt övergick till den klassiska visslarlåten. Som även den fått lägga sig på operationsbordet för några discodränkta skönhetsingrepp. Resultatet är rent ut sagt bländande för öronen. Och ögonen, speciellt mot låtens slut när man lät ett eldregn skilja scenen från publiken. Och där bakom stod bandet kvar och avslutade kvällens första del...

 

När bandet efter några minuter bestämt sig för att återvända in på scen för att riva av några låtar till bjöd man på en riktig överraskning. Jullåten På drift? som släpptes 23 december 2008, helt gratis via bandets hemsida, spelades och åtminstonde de främsta fansen blev otroligt glada. Inklusive mig. Och någonting annat som både överraskade många och säkerligen gjorde än fler upprörda (men mig glad) var beslutet att låta bli att spela avslutningslåten från 1997s Isola: 747. Den har hängt med i ca 13 år och det var roligt att bandet vågade bryta sina mönster och faktiskt skippa den. Så enda låten jag saknade var Chans, som borde ha spelats mot slutet istället för Kärleken väntar. Men man kan ju aldrig få allt.

 

 

Avslutningsvis spelade bandet Mannen i den vita hatten (16 år senare) till ett bultande hjärta. Vilket blev väldigt vackert och effektfullt. Precis som resten av låten, texten bär upp den helt ensamt och gör den till bandets bästa låt någonsin. Och Jocke leverar hela låten med små subtila rörelser samt en stark och säker röst som får publikhavet att explodera. Igen.

Som publiken lärt sig att förvänta av denna låt är avslutningen, vad som sker efter dess traditionella uppbyggnad som man känner igen låten från albumet. Extraverserna. Nya sådana. Om att drömma sin egna dröm. Vilket skänker en sista dos glädje, tillsamans med konfetti i form av svalor med låttexter på. Vilket gjorde det hela lite roligare och lite speciellare än vanligt. Och allt som allt var det en toppenspelning som bandet förhoppningsvis använder för att bara bli än bättre framöver.

 

 

//Pandabarnet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0