Vintervåld i fokus

Officiell hemsida | MySpace | Facebook | YouTube

Bandet heter Vintervåld, musiken heter ångest. Med sina tunga synthslingor, känslofyllda arrangemang och en smärtfylld sång trollbinder de lyssnaren. Låtarna är lätta att relatera till och handlar om ens mörkaste stunder. Vi på Pandamaffian fick privilegiet att intervjua sångaren, Mikael Persson om framtiden, drömmar och inspiration. Vi har även fått möjligheten att släppa deras nya låt Vändpunkten, först av alla, här på bloggen.

Vintervåld. Bara namnet fick mig intresserad av att kolla in er musik. Är det något du vill förklara meningen bakom?
Namnet kommer från fantasin. Det är väl inte direkt någon mening bakom det. Det är ändå en ganska bra sammanfattning av musiken. Det förstår man när man lyssnar. Jag kommer ihåg att vi bytte namn en gång och då tyckte folk att det var dumt eftersom det var så snyggt så då bytte vi tillbaka.

Hur startade allt egentligen, det finns inte så mycket information om er på nätet. Kan du berätta i korta drag hur ni träffades och blev ett band?
Det hela började med att jag träffade en Fredrik Svensson, i en håla i Väse utanför Karlstad, som tyckte om att lyssna på musik. Vi kollade in några Guns N' Roses och Red Hot Chili Peppers-konserter på VHS och hade samtycke i mycket. Sen tänkte vi att det vore kul att skapa något själva så jag lärde honom allt jag kunde på gitarr, vilket inte var mycket när jag var runt 11-12 år. Jag var så dålig på att lära honom, så att han började spela med gitarren åt fel håll, med den tjockaste strängen neråt. Sen ledde det ena till det andra i högstadiet. Vi skapade något band där, jag tror vi kallade oss Stenstalin. Men efter högstadiet in på gymmnasiet fick vi ihop ett nytt band som vi kallade Vintervåld.

Varifrån skulle du säga att er inspiration kommer från och har ni lika musiksmak i bandet?
Eftersom jag just nu är inne på att skriva hit-musik så får man ta inspiration från rock/pop-jättarna. Inspireras mycket av Coldplay, The Killers, U2 och åt det hållet. Färggrant och mäktigt. Inspireras också mycket av singer/songwriters som Amos Lee, John Mayer och Damien Rice. Vi har nog hyfsat samma musiksmak i bandet.

Man kan ju inte undgå att höra likheten mellan din röst och Jocke Bergs (sångaren i Kent), samt electroinslagen. Blir ni ofta förknippade med Kent, och är det något ni stör er på?
Vi blir alltid förknippade med Kent, vilket jag inte tycker är konstigt. Den musik Kent spelar är det väl egentligen bara Kent som spelar på den nivån i Sverige, men vi är här för att konkurrera. Det var jobbigt att bli förknippad med Kent i början, men sen fick jag hjälp av gitaristen/trummisen i bandet, Mikael Cederberg som sa att det är väl inte så illa att bli jämförd med Sveriges största rockband. Värre vore det om man blev förknippad med t.ex. Lasse Stefanz eller något. Det är så jag sjunger och jag älskar att sjunga så det finns inte mycket att göra.

Hur går det med inspelningarna. Har ni något på gång?
Det är alltid ny musik på gång. Det är ett lyxproblem vi har i bandet. Alla i bandet är intresserade av inspelning. Det känns som att vi aldrig gör klart något. För när vi/jag får en idé så kommer tio stycken till i samma veva. Så vi har bestämt oss för att göra en lista på ett 20-30-tal låtar som är hyffsat klara och satsa på dem. Vi skulle aldrig kunna gå in i studion helt utan material och skriva en hel skiva. Det är skönt att bara använda studion till att spela in det som är bestämt. Sen kommer det säkert bli nya saker ändå där inne. Jag tror att det är oundvikligt.

När kan vi förvänta oss en skiva eller singel? Det är många som törstar.
Jag kan tyvärr inte säga något datum nu. Men en skiva ska spelas in under sommaren. Det kommer upp på hemsidan så fort det är bestämt.

Vad jag förstår är ni osignade, är det något på gång på den fronten?
Saken är den att vi har fått två nya medlemmar, så vi har inte hunnit kommit igång med just den biten än. Vi har första spelningen den 9 april här i Karlstad på Glada Ankan. Så just nu är det inget, men det ska så klart bli.

Hur är det med turné eller festivaler? Det finns ju en del mindre festivaler som ändå har en bred publik där ni skulle kunna slå igenom på. Har du några tankar om det?

Vi vill spela på varje tillfälle vi kan få och festivaler är fantastiskt. Så helt klart vill vi spela på festivaler. Turné blir det förhoppningsvis i höst/vinter.

Vilken scen är din största dröm att spela på? Du behöver inte vara realistisk, dröm iväg bara.
Eftersom vi sjunger svenskt så håller jag mig i Sverige. Ett fyllt Globen med allsångssjungande Vintervåld-fans hade varit en dröm för ett litet Karlstadsband. Utomlands är det nog i Mike Tommy Tartex vardagsrum. Det är en dröm jag har haft länge.

Vad har ni satt för målsättningar i bandet? Hur stora vill ni bli?
Min målsättning som låtskrivare är att jag vill att så många som möjligt ska få höra vår musik. Med detta menas att vi vill bli så stora vi bara kan. Just nu är det att repa och spela ute som gäller för att få rutin och lära känna varandra på den musikaliska nivån.

Om du fick välja en drömproducent och en drömmusiker att samarbeta med, vilka skulle det bli?
Att jobba med Anna Ternheim hade varit något. Men det finns så klart många att välja bland, men Anna har något alldeles speciellt. Otrolig sångare och låtskrivare. Ivar Höök på Geijerskolan som producent, inget snack. Han har en fin liten toffs nedanför munnen.

Fem snabba:

Favoritskiva?
Paus med Peter Svensson.

För eller emot nedladdning?
För.

Vinyl, CD eller mp3?
Spelar ingen roll så länge musiken är bra.

Festival eller konsert?
Konsert på festival.

Analogt eller digitalt?
Spelar ingen roll så länge det låter bra.


Vi har fått en exklusiv försmak på det som komma skall. En helt ny Vintervåld-låt bjuder vi på här på bloggen - först av alla. "Vändpunkten" heter låten, kan du berätta lite om den?

Det är en låt som är skriven i mitten av vintern 2010, när det var som kyligast. Konceptet med låten är att man ska ha hopp om att saker kan förändras.

Vi tackar dig så mycket Mikael för intervjun!
Tack tack.Ladda ner den nya låten Vändpunkten här!
Besök gärna Vintervålds egna hemsida här!
Titta på Vintervålds videor här!
Kolla in Vintervålds MySpace här!
Bli ett fan av Vintervåld på Facebook här!

//Pandapappan.

Saxon Shore - It Doesn't Matter (2009)

1. Nothing Changes

2. Thanks For Being Away

3. Tweleven

4. This Place

5. Sustained Combustion

6. Bar Clearing Good Times

7. What Keeps Us Up

8. Small Steps

9. Tokyo 412am

10. Goodnight, So Long

 

Det är ofta instrumental musik blir enforming och tråkigt att lyssna på i längden. Jag har haft tur att snubbla på den här skivan som är näst intill helt instrumental (spår fyra har en fantastisk sång, mer än så får vi inte). Här blandas lugn och harmonisk soundscape med shoegaze tillhörande kaotiska gitarr- och truminfernos. Låtarna börjar oftast lugnt och byggs upp allt eftersom låtarna fortgår till att avslutas i malande och skräniga gitarrer. Saxon Shore bildades 2001 i Philadelphia, USA och spelade i början indiepop till att sen gå över till melodiös postrock/soundscape/shoegaze. De har precis varit ute på turné och det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan de kommer till Sverige.

Spotify | Myspace | Officiell hemsida

//Pandapappan.

Vit Päls

Myspace | Spotify


Nu i dagarna släppte bandet Vit Päls från Malmö sin debutskiva "Nu var det i alla fall så" som innehåller 21 låtar med lo-fi produktion. Musiken kan mest beskrivas som lugn, men svängig vispop. Stundtals kan man ana influenser från Vapnet/Sibiria/Hospitalet/Kommun-gänget. Obskyra instrument blandas med en grund av akustisk gitarr och trummor. Texterna följer inget tema, det är helt obetydliga texter ena stunden och andra stunden texter hämtade ur livet. Så om du vill ha musikalisk och välproducerad musik, köp inte denna skiva. Är du som jag och älskar meningslös pop med känsla och spelglädje, köp skivan.

Du kan även ladda ner några låtar härifrån!

//Pandapappan.

Girls + Mono Stereo, Debaser Slussen, 11/3-2010

Jag var inte alls sugen att gå på konserten. Med en värkande hals tänkte jag att jag kommer att få ångra hela livet att jag inte gick. Dessutom hade jag biljett. Trött men lite förväntansfull begav jag mig till Slussen. Först ut var ett band från Malmö kallad Mono Stereo. Mina erfarenheter från förband har oftast varit dåliga, men detta tog mig med storm. Gitarrmangel med 60-talsinfluenser var verkligen min kopp te och fick mig verkligen i stämning. Publiken blev sakta men säkert mer och mer engagerade och avslutning bestod av flera minuters transförsättande gitarr/rundgång/trum-crescendo. Även fast det säkert pågick i tio minuter ville jag att det skulle fortsätta tio till, eller tills bandet blev utkörda.


Sedan kom den långa väntan med fin popmusik spisandes genom ljudsystemet. Så äntligen klev Girls upp på scen. Vi fick en någorlunda lugn start med Laura och det märktes att bandet var genuint glada att vara där. Sångarens röst strålade av en ärlighet man nästan kan ta på, texterna är verkligen självbiografiska. Tyvärr segnar tempot lite i mitten av konserten och det blev stundtals lite för många smäktande ballader travandes på varandra. Så plötsligt spelar de en ny låt och jag trodde för ett ögonblick att John Lennon var återuppstånden, så här hade han låtit 2010. Det var nästan så att man fick våta ögon. Det största publikfrieriet var deras stora hit Lust For Life med ett förlängt intro. Kvällens allsång stod låten Hellhole Ratrace för, en otroligt mäktig livelåt som fick största delen av publiken att brista ut i skrål. Extranumrena bestod av den maffiga och riviga låten Big Bad Mean Motherfucker som är ren rock'n'roll och den smått ostiga Lauren Marie.


Om ni någonsin får chansen att se Girls live, gör så, det är ett otroligt mysigt och intimt band som utstrålar spelglädje och känsla. Ett tips är att se dem i Göteborg i sommar när de kommer till Way Out West-festivalen. Fram tills dess kan ni hålla till godo med att lyssna på denna spelning i P3 Live om några veckor.

//Pandapappan.

Björnstammen + Slagsmålsklubben, Uppsala konsert och kongress

 

Officiell hemsida | Officiell Myspace

 

För mig känns extremt konstigt när förbandet, i det här fallet Den svenska björnstammen, överglänser huvudakten på en konsert. Men onsdagen 10e mars 2010 hände det när Slagsmålsklubben spelade live på Uppsala konsert och kongress. Vilket mest handlar om två saker, i alla fall för mig: 1). Björnstammen kör sitt material som man känner igen det, med text och allt samt att 2). de inte hade tekniskt strul till 80% av sin spelningstid. Och att ge lamaste mellansnacket som kompensation för allt problem känns inte som en räddning. Vilket inte ens en någorlunda snygg ljusproduktion, såpbubblor eller ens konfetti lyckas med.

 

Innan förbandet, och innan slagsmålsklubben, gick upp på scen, bjöd en DJ på sjukt bra dansmusik och satte stämningen. Tyvärr var medelåldern ungefär 15 år där, och då höjde säkert jag och vår käre pandapappa den med minst två år. Vilket gav känslan av att ha varit på ett högstadie-disco istället för en klubbspelning. Vilket visserligen dementerades senare av en publik som visade full support genom att dansa och vifta med armarna. Trots tidigare nämnda problem. Men för min del var det ingenting som räddade kvällen.

 

Och för intresserade kan det vara värt att nämna att samma band spelar på Strand i Stockholm redan imorgon (11/3) och då förhoppningsvis tar revansch och slipper allt strul. För fansen som betalar pengar för att komma in är värda det. Som alltid.

 

 

//Pandabarnet


Rasmus Kellerman

 

Officiell hemsida | Myspace


Rasmus Kellerman, antagligen mest känd som frontman i det svenska bandet Tiger Lou, bestämde sig för att lägga Tiger Lou på hyllan och istället satsa på en solokarriär. Rasmus Kellerman och fästmön Andrea Kellerman (kanske mest känd som Firefox AK) bosatte sig i Berlin, där det bland annat skett inspelning och mixningar för det kommande albumet i den kända Hansa-studion. Nu är dessutom albumet färdigt.
Senare under april månad är det planerat att Rasmus Kellermans första soloalbum "The 24th" ska ha release i Sverige, men redan nu finns det alltså möjlighet att avnjuta ett spår från det kommandet albumet.

Låten "Five Years From Now" finns att ladda ner gratis från Rasmus Kellermans officiella hemsida. Så klicka här för att lyssna och njut!


//Pandamamman

Kamera, Mosebacke, 4/3-2010

Det var egentligen inte meningen att jag skulle gå på denna konsert. Jag har inte hört så mycket av bandet tidigare, har någon skiva någonstans, men inte mer än så. Det var utannonserat att det här var deras sista konsert någonsin. Så det var med sorgsen förväntan jag gick dit.


På hela taget var det en bra konsert. Bandet var väldigt sammansvetsade och delade ut Duran Duran och New Order-toner till folket. Vi fick till och med höra en snutt av låten Blue Monday av just New Order. Bandet hade mycket energi och de hade kul på scenen vilket genomsyrade stämningen. Det jag var rädd för innan konserten var sentimentalitet, vilket lätt kan bli patetiskt. Jag fick sentimentalitet från bandet, men det blev tack och lov aldrig patetiskt. Som extra present bjöd de på gäster i form av gamla medlemmar som gick upp och spelade med i några låtar.

Kamera är något jag rekommenderar till dig som vill leva kvar i det ostiga 80-talet, men samtidigt ha drivig och rak musik som vi var så bra på under 2000-talet.

//Pandapappan.

När Planeterna StannatPandapappan berättade i ett tidigare inlägg att festivalaktuella Familjen släpper det nya albumet När Planeterna Stannat i april, och jag kan nu meddela att man kan köpa den första singeln med samma namn från det kommande albumet på klicktrack.com.

Om det är så att ni inte har råd att köpa låten, så kan jag glädja er med att det går att lyssna på den första singeln på klicktracks hemsida. Lyssna och njut.

Köp eller lyssna på låten här!


//Pandamamman

RSS 2.0